Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БНТ и БНР ще се финансират по нов принцип

Мандатите на директорите и членовете на управителните съвети на двете обществени медии да се удължат от три на пет години, предвиждат промени в Закона за радиото и телевизията

БНТ и БНР ще се финансират по нов принцип

Снимка: Pixabay

Предлаганите от правителството промени в Закона за радиото и телевизията са внесени в Народното събрание. С тях се предвижда нов принцип на финансирането на Българската национална телевизия и Българското национално радио, съобщи БНР.

Още по темата

Вместо субсидия, обществените медии ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от извършваните медийни услуги и дейности, в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Предвижда се и да бъде увеличен от три на пет години мандатът на генералните директори и на членовете на управителните съвети на двете обществени медии.

В случай, че мандатът на генерален директор бъде прекратен, това се отнася и до останалите членове на управителните съвети, които могат да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новото ръководство.

Промените в законопроекта предвиждат в едномесечен срок от влизането в сила на този закон генералният директор на БНР, съответно на БНТ, да предложи на Съвета за електронни медии да утвърди членовете на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление.

Правят се изменения, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на управлението на генералния директор и на членовете на управителните съвети.

Законопроектът е разработен от работна група, създадена със заповед на министъра на културата и включваща представители на заинтересованите институции. В него са отразени текстовете, които бяха приети в окончателния вариант от работната група през юни миналата година, но не попаднаха в представения за обществено обсъждане от Министерството на културата проект.

Това стана повод генералният директор на БНР Андон Балтаков да заяви, че подава оставка в знак на несъгласие, но впоследствие я оттегли след настояване на екипа на БНР.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Лидия Шулева: За МСП са осигурени програми за 1 млрд. лева